پاوه یکی از شهرهای شمالی استان کرمانشاه و مرکز شهرستان پاوه ميباشد. شهرستان پاوه یکی از 13شهرستان استان کرمانشاه است كه از شمال به استان كردستان، از جنوب به شهرستان جوانرود، از باختر به مرز ايران و عراق و از خاور به استان كردستان محدود ميگردد.
شهر زيبا و تاريخي پاوه با قدمت تاريخي بيش از 3 هزار سال، به فاصله 112 کيلومتري از مــرکز استان و 45 کيلومتري تا نقطه صفر مرزي قرار داشته و جمعیتي بالغ بر 22000 نفر دارد.
سازهها و منازل مسكونی در این شهر به گونهای طراحی شده است كه در بیشتر موارد پشتبام خانهای كه در ارتفاع كمتری از دامنه كوه ساخته شده است حیاط منزلی است كه چند متر بالاتر ساخته شده است. به همین دلیل پاوه را شهر "هزار ماسوله" مینامند.
سازمان كنوني شهر پاوه و بافت محلات موجود آن نتيجه تغيير شكل هسته قديمي شهر و رشد آن طي ربع قرن اخير است؛ البته عمده تغييرات اين شهر طي سالهاي اخير صورت گرفته است.
آب و هواي پاوه
منطقهای که پاوه در آن واقع شده، بسیار خوش آب و هوا بوده و در کنار کوهستان اورامانات (در میان دو کوه شاهو و آتشکده) بنا گرديده است.
آب و هوای منطقه نسبتا سرد، مايل به اعتدال و نيمه مرطوب ميباشد. همچنين وجود چشمههاي فراوان، آبهاي روان، همراه با جنگلها، مراتع و باغات سرسبز جلوه خاص و زيبايي به اين منطقه بخشيده است.
گويش در منطقه پاوه
مردم این منطقه به گویش اورامی، از زبان کردی تکلم میکنند که یکی از زبانهای باستانی ایران بوده و کتاب اوستا که کتاب مقدس زرتشت است به این زبان نگاشته شده است؛ به همين دليل است كه اين منطقه را در گذشته «اورامانات» ميناميدند.
وجه تسميه پاوه
نام پاوه را به "پاوه" سردار يزدگرد سوم (آخرين پادشاه ساسانی) منسوب میدانند كه جهت جلب حمايت كردها، روانه اين ناحيه شد و مورد احترام اهالی قرار گرفت. بعدها به خاطر تجليل از آن سردار، اين ناحيه را پاوه ناميدند. "قلعه دژ" و "پاسگه" نيز كه هنوز در پاوه وجود دارند بازمانده و باروی عهد آن سردار است. ظاهرا در محلی نزديك پاوه كه اكنون "جنگاه" ناميده ميشود، مردم پاوه با سعد وقاص (سردار سپاه عربان در نبرد قادسیه) جنگيدهاند.
همچنين مفهوم كلمه "اورامانات" از اورتن (اورامان) نام يكی از سرودهای دينی زرتشتيان گرفته شده است. چيزي كه غير قابل انكار است، تاثیر "آيین زرتشت" در نامگذاری این شهر است.
قابليتهاي گردشگري پاوه
شهرستان پاوه و منطقه اورامانات به دليل داشتن جاذبههاي فراوان طبيعي و تاريخي، قابليت جذب گردشگران داخلي و خارجي بسياري را داشته و از پتانسيلهاي خوبي در اين زمينه برخوردار ميباشد. از ديدنيهاي اين منطقه ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
کوههاي سر به فلک کشيده، جنگل و طبيعتي زيبا، ديدني و فرح بخش.
غارهاي ديدني و وسيع، مانند غار قوري قلعه (بزرگترين غار آبي آسيا و جز شكيلترين غارهاي جهان)
رودخانه بزرگ سيروان و درههاي عميق امتداد آب اين رودخانه.
چشمه بزرگ آب معدني بل "منصوب به یكی از خدایان آب" که محل خروج اين آب جايي زيبا و ديدني است.
آثار باستاني نظير باقيمانده دومين آتشکدهي ايران در دوره پيامبر زردشت که 750 سال قبل از اسلام فعال بوده است.
صنايع دستي بينظير مانند: چوخه و رانک (لباس مردانه)، کلاش (گيوه)، نمدمالي، گليم و جاجيمبافي، فرنجيسازي و فرشبافي.
همچنين از محصولات صادراتي شهرستان پاوه ميتوان به گردو، بادام، انگور، انجير، فرآورده های دامی و... اشاره كرد.
گردآورنده: بابك گنجيزاده طاري
منابع:
www.iran-travel.blogfa.com
http://anobanini.ir
http://fa.wikipedia.org
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: <-CategoryName->
برچسبها: <-TagName->